pływanie na desce sup vs zdrowie
ZALECENIA KORZYŚCI
DIETA
BYĆ CHUDY JAK DESKA...
DESKA SUP vs chudnięcie
Racjonalna dieta odchudzająca powinna być przygotowana na bazie Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej np. pływanie na desce SUP!
Podstawową metodą leczenia otyłości jest dieta ubogoenergetyczna skojarzona ze zwiększoną aktywnością fizyczną
Wydawałoby się, że sprawa z odchudzaniem jest prosta: aby zrzucić zbędne kilogramy, wystarczy mniej jeść i więcej się ruszać. Z wielu jednak powodów nie jest to łatwe.
Korzyści z chudnięcia
Badania naukowe potwierdziły, że zmniejszenie masy ciała o 10-15% u osób z nadwagą sprawia, że 90% takich osób cieszy się lepszym zdrowiem.
Stan zdrowia poprawia się przede wszystkim w zakresie:
- regeneracji organizmu i ustąpienia zmęczenia,
- zmniejszenia uczucia ciężkich nóg,
- ruchliwości i bólu kręgosłupa i stawów,
- tolerowania glukozy,
- funkcjonowania układu trawienia,
- regulacji stężenia insuliny we krwi,
- ustąpienia zadyszki,
- ciśnienia krwi,
- ograniczenia pocenia się,
- uregulowania miesiączkowania,
- ustąpienia chrapania i bezdechu występującego w nocy,
- regulacji stężenia cholesterolu LDL, HDL i trójglicerydów.
.
*źródło: narodowe centrum edukacji żywieniowej, www.abczdrowie.pl, www.hellozdrowie.pl
KOLANA surferów
Największa korzyść dla osób pływających na desce to fakt iż kolana wracają do formy! Dzieje się tak nie tylko dlatego, że dźwigają mniejszy ciężar. U osoby, która (skutecznie i mądrze) się odchudza, spowolnieniu ulegają dodatkowo procesy zwyrodnieniowe chrząstki stawowej kolan. Dowiodły tego badania przeprowadzone na University of California w San Francisco. W testach wzięło udział 506 osób z nadwagą. Podzielono je na trzy grupy: pierwsza wcale nie straciła na wadze, druga bardzo niewiele, trzecia zaś zrzuciła 10 proc. wagi ciała. Wszyscy ochotnicy przez cztery lata obserwacji byli poddawani badaniu metodą rezonansu magnetycznego, dzięki czemu naukowcy mogli śledzić zmiany w chrząstce stawowej. Okazało się, że dieta odchudzająca pomaga chronić chrząstkę przed degeneracją, a im wcześniej zaczyna się odchudzanie i im więcej kilogramów udaje się stracić, tym lepiej dla stawów.
ZALECENIA
Zalecana dzienna racja pokarmowa zawiera warzywa, owoce, produkty zbożowe, mleko i produkty mleczne, ryby, mięso, wędliny, drób, ziemniaki, a więc różnorodne produkty. Leczenie otyłości oparte jest na ujemnym bilansie energetycznym wynoszącym od 500 do 1000 kcal/dzień, dzięki czemu uzyskuje się ubytek od 0,5 kg do 1 kg tygodniowo
DOBRA DIETA POWINNA:
- stanowić model żywienia w przyszłości,
- być łatwa w stosowaniu w domu i poza nim
- uwzględniać zwyczaje żywieniowe pacjenta;
- dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych;
- dostarczać mniej kalorii niż wynosi zapotrzebowanie energetyczne organizmu;
- kładać się z 4–5 małych posiłków;
- być łatwa w przygotowaniu;
- powinna być odpowiednia do długotrwałego przestrzegania.
dobre rady
Pamiętać należy, że wiele nieracjonalnych diet szkodzi zdrowiu. Paradoksalnie lepiej nie odchudzać się wcale, niż stosować „cudaczne diety”, które w wielu przypadkach zmieniają metabolizm i nasilają skłonność do tycia.
Ciągle popularne są diety niskowęglowodanowe, które pozwalają jeść do woli tłuszcz i białko, a ograniczają spożycie węglowodanów najczęściej do 50 g dziennie. Zwolennicy stosowania tych diet propagują fałszywy pogląd na temat szkodliwości węglowodanów. Dieta niskowęglowodanowa jest dietą moczopędną. Tak więc uzyskany ubytek masy ciała zależy częściowo od utraty wody z organizmu. Dieta ta jest niebezpieczna dla osób z chorobami serca, zaburzeniami rytmu serca, a także z chorobami przebiegającymi z utratą białka z organizmu. Ponadto, sprzyja ona utracie wapnia z moczem i może być przyczyną powstawania kamicy nerkowej. Nie wolno diety niskowęglowodanowej stosować u kobiet w ciąży i karmiących.
Jedną z popularnych metod nieracjonalnego odżywiania jest głodówka. Nie tylko nie da się za jej pomocą skutecznie (czyli długotrwale) odchudzić, lecz także leczenie głodem może spowodować szereg groźnych dla zdrowia powikłań. Dochodzi do zaburzeń funkcjonowania serca, jelit i mózgu. W czasie głodówki groźne są również powikłania w postaci zaburzeń wodno-elektrolitowych. Szczególnie niebezpieczny jest wówczas niedobór w organizmie potasu, magnezu i sodu, który przyczynia się do zaburzeń rytmu serca i omdleń.
Głodówka, owszem, powoduje oczywiście szybki ubytek masy ciała. Niestety, odbywa się to zarówno kosztem tłuszczu zawartego w organizmie, jak i ubytku wody i utraty masy mięśniowej. Dlatego uzyskiwane w tym przypadku rezultaty są tylko pozornie zadowalające. Co więcej, u tych osób szybko rozwija się efekt jo-jo. Jedną z przyczyn tego zjawiska jest obniżona spoczynkowa przemiana materii w wyniku stosowanej głodówki.
Warto zapamiętać, że właściwa metoda odchudzania to ustalona przez dietetyka indywidualna dieta połączona ze zwiększoną aktywności ruchową.